Tips die uw vindbaarheid een boost zullen geven.

Daan
December 9, 2020

Gebruik zoektermen met hoge zoekvolumes in je content en je wordt vanzelf goedgevonden. Toch? Helaas niet meer, SEO anno 2020 is andere koek. Naast zoekwoorden draait het vooral op zoekintenties. Waarom en hoe komen mensen op het internet.Wat wilt iemand nou ECHT weten?

Wat zijn zoekintenties precies?

Het is eenbeetje afgezaagd, maar het gaat om ‘de vraag achter de vraag’. Het ontdekken van de achterliggende vragen van een zoekwoord en daar passende content voor maken is de kern van een succesvol SEO-traject.
Door deze zoekintentie te achterhalen heb je de sleutel in handen om relevante content te maken. En dat gaat verder dan het verwerken van zoekwoorden in een tekst.

Waarom zijn zoekintenties zo belangrijk voor SEO?

Relevantie, relevantie, en nog eens relevantie. Zoekmachines willen constant het perfecte antwoord op jouw vraag geven: een relevant antwoord van hoge kwaliteit. Hoe doe ik dat dan? Hier 4 tips om de zoekintenties van jouw potentiële klanten te achterhalen.

 

Tip 1. Onderzoek welk type zoekintentie je nodig hebt

Google omschrijft een aantal soorten zoekintenties in hun ‘Quality Guidelines’:

Informatief: de gebruiker wil iets te weten komen.

Transactioneel: de gebruiker wil iets kopen.

Commercieel: de gebruiker wil iets onderzoeken.

Navigerend: de bezoeker wil naar iets specifieks.

 

Informatieve zoekintenties

Informatieve zoekintenties zijn vragen om achter meer informatie te komen. In deze zoekwoordcombinaties komen vaak de 5 W’s voor: wie, wat, waar, waarom, wanneer.

 Denk bijvoorbeeld aan:

WeerTerschelling (13.700 p/m)

Hoeveel inwoners heeft Amsterdam (2.000 p/m)

Hoe lang leeft een vlinder (1.100 p/m)

 

Transactionele zoekintenties

Bij transactionele zoekintenties is de koopintentie duidelijk. Deze intentie is het makkelijkst te achterhalen omdat het product of de dienst in de zoekwoord combinaties staat. Dit zijn vaak ook de zoekwoordcombinaties met veelconcurrentie en een hoge Cost per Click (CPC), mocht je hier voor willen adverteren.

 ps5preorder (10.200 p/m)

Kortingscode hm (18.200 p/m)

Ipad kopen(13.800 p/m)

Gratis bezorgen ah (2.400 p/m)

 

Commerciële zoekintenties

Decommerciële zoekintentie zit tussen de informatieve en transactionele zoekintentie in. Er is nog geen keus gemaakt en er is eerst meer specifiekeinformatie nodig.

Rendement berekenen (2.200 p/m)

Beste sushiRotterdam (700 p/m)

Beste tandartsverzekering (490 p/m)

ReviewVolvo xc40 (290 p/m)

Welke tv past bij mij (160 p/m)

Zoals je ziet zijn de zoekvolumes bij dit type lager: dit zijn typische longtail-zoekwoorden.

 

Navigerendezoekintenties

In hetgeval van navigerende zoekintenties gaat het om zoekopdrachten waarbij het alduidelijk is waar iemand naar zoekt. Bijvoorbeeld een specifieke website, merk of organisatie. Dat op dit soort zoekopdrachten vaak veel zoekvolume zit, komt omdat googelen vaak sneller is of gebruikers niet weten hoe je een paginafavoriet kunt maken.

 InloggenGmail (44.200 p/m)

InternetbankierenABN AMRO (1.600 p/m)

www.nos.nl(22.700 p/m)

Bij deze zoekopdrachten heeft optimaliseren alleen zin als je deze organisatie, locatie ofdit merk bent.

 

 

Tip 2.Haal zoekintenties uit een zoekwoordanalyse

De basisvan elke SEO-strategie is een zoekwoordanalyse. Je hebt waarschijnlijk eenlange lijst met zoekwoorden en zoekvolumes. Met deze lijst kun je meteen aan deslag met het achterhalen van zoekintenties.

Wij raden je aan deze video te bekijken.

 

Tip 3 Kijk naar zoekresultaten pagina

De meeste zoekintenties zijn vrij snel duidelijk. Maar wat als dat niet zo is? Voer ook altijd zelf de zoekopdracht uit en kijk naar de resultaten. Hoe ziet de SearchEngine Result Page (SERP) eruit? Wat zie je in de eerste resultaten?

Check de SERP

Wat Google toont, geeft al wat weg van het type content dat bij deze zoekopdracht hoort.Deze resultaten worden niet voor niets zo gewaardeerd door Google en beloond met een goede positie in de SERP.

Misschien toont Google zelfs wel een featured snippet. Deze featured snippets passen in veel gevallen (maar niet allemaal!) bij een bepaalde zoekintentie. Een paar voorbeelden:

 

Shopping-resultaten= transactionele zoekintentie

Related questions = informatieve zoekintentie

Site-links= navigerende zoekintentie

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.